piątek, 28 lipca 2017

Ciasto bananowe na zimno

Składniki na podstawę:
  • herbatniki (6 paczek po 50 g)
Składniki na masę 1:
  • 1 kg bananów (około 7 sztuk)
  • 1/3 szklanki cukru pudu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 g masła
Składniki na masę 2:
  • 3 banany
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 duże jogurty greckie
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Składniki na polewę bananowo-czekoladową:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 banany
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • sok z cytryny
  • wiórki kokosowe
Wykonanie: 
Przygotować masę 1: Rozpuścić osobno 2 galaretki w 1 szklance gorącej wody i zostawić do stężenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pokrojone banany i stężałe galaretki. Wszystko razem zblendować na jednolitą masę. Dużą blachę u mnie 30x40 cm wyłożyć herbatnikami. Wylać tężejącą masę i odstawić do lodówki. Przygotować masę 2: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do stężenia. Banany pokroić i zblendować na gładką masę razem z jogurtami, cukrem pudrem i miodem. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Do garnka wsypać żelatynę i zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Pozostawić do spęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać szybko do ubitej kremówki i chwile miksować na najwyższych obrotach. Połączyć z reszta masy i odstawić do lodówki do stężenia. Stężałą 2 masę wykładamy na masę 1. Następnie wykładamy resztę herbatników i odstawiamy ponownie do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę bananową. Banany blendujemy razem z sokiem z cytryny i podgrzewamy w garnku. Dodajemy czekoladę połamana na kawałki, masło, śmietankę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Całość chłodzimy i gdy zacznie tężeć polewamy na herbatniki. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego. 
Rady:
Do dekoracji można użyć dowolnej posypki.
Ciasto szybko nasiąka i jest gotowe już po 3 godzinach. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.