wtorek, 25 lipca 2017

Sernik budyniowy (gotowany)

Składniki:  
  • 3 serki waniliowe (3 x 200 g) 
  • 3 średnie jajka
  • pół kostki masła (100 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka (około 100 ml)
Wykonianie:
W niewielkim garnku umieść masło. Rozpuść na małej mocy palnika. Ciągle mieszając np. rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, dodaj cukier, serki waniliowe oraz jajka. Możesz również wcześniej zrobić z jajek i cukru kogel mogel i w takiej formie dodać do garnka po serkach. Masa ma być gorąca, ale nie powinna się gotować. Do mleka dodaj skrobię - mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj i od razu wlej do garnka. Całość mieszaj energicznie łyżką lub rózgą. Odrobinę zwiększ moc palnika. Pamiętaj, by ciągle mieszać budyń. W parę minut powinien zgęstnieć. Wyłącz i przełóż do miseczek. Możesz go również schłodzić w lodówce, podawać na zimno posypany wiórkami kokosowymi, wkruszyć do budyniu herbatniki lub podać go z owocami. Smacznego.
Czas przygotowywania: około 20 minut  
Ilość porcji: 4